Goocheltruc of illusie
Termen als “illusie” en “goocheltruc” zul je wel vaker gehoord hebben. Maar weet jij het verschil tussen beide? Binnen de magische wereld worden de termen “goocheltruc” en illusie” afwisselend gebruikt. Maar wat is nu het verschil?
Een “goocheltruc” kan het beste worden omschreven als iets waarbij de goochelaar of magiër door een bepaalde handeling iets creëert wat als onmogelijk wordt geacht. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld “balletje balletje”. Een spel waarbij de toeschouwer moet raden onder welke beker het balletje zich bevindt. Door een geheime handeling van de goochelaar zal de toeschouwer het echter elk keer fout hebben! Deze handeling is voor de toeschouwer dus onzichtbaar.
Een “illusie” is echter veel breder. Een illusie kan het beste worden omschreven als iets dat je voor je ogen ziet gebeuren, maar eigenlijk nooit heeft plaatsgevonden. De reden hiervoor is dat je ogen werden bedrogen.
Een Goocheltruc is ook een illusie
Maar een goocheltruc is ook eigenlijk niets anders dan een illusie. De goochelaar of illusionist creëert eigenlijk iets wat niet echt is!
Als voorbeeld neem ik even het spel “balletje balletje”. De toeschouwer ziet 3 bekertjes en een balletje. De toeschouwer ziet dat de goochelaar het balletje onder één van de bekers schuift. Vervolgens ziet de toeschouwer dat de bekertjes door de goochelaar door elkaar worden gemixt. De toeschouwer houdt het bekertje met het balletje goed in de gaten. Er is geen twijfel over onder welke beker de goochelaar het balletje heeft geschoven! En toch heeft de toeschouwer het fout! Hoe komt dit? Eenvoudig. Het oog van de toeschouwer werd bedrogen. In werkelijkheid werd het balletje nl. niet onder de beker gelegd waarvan de toeschouwer in eerste instantie dacht dat deze werd geschoven! De goochelaar heeft alleen de illusie gewekt dat hij het balletje onder de desbetreffende beker schoof. In werkelijkheid werd het balletje onder een hele andere beker geschoven. Dus met andere woorden er is geen verschil tussen een goocheltruc en een illusie. In beide gevallen creert de goochelaar iets onmogelijks, iets wat niet echt heeft gebeurd!
Goochelaars en illusionisten onder elkaar zien een illusie echter meer als iets dat heel groot is. Bijvoorbeeld iemand doormidden zagen! En een goocheltruc wordt meer gezien als iets wat kleiner is. Bijvoorbeeld een balletje laten verdwijnen.
Maar zoals ik al aangaf illusie gaat veel verder. Een illusie hoeft niet perse een goocheltruc te zijn. Ook een fata morgana in de woestijn is een illusie. Je ziet iets op een plek wat helemaal niet kan. Bij een fata morgana is hetgeen wat je denkt te zien puur een afspiegeling van iets dat zich eigenlijk op een totaal andere plek bevindt. Het is een illusie. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer illusie’s als voorbeeld te nemen. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding. En blijf kijken naar het kruis in het midden (niet wegkijken). Je ziet vervolgens de stippen verdwijnen? Gek Toch?
Bovenstaande animatie is ook weer een illusie. De stippen verdwijnen helemaal niet, maar ons brein ziet de stippen niet meer staan. Zo zie je maar hoe onze hersenen en onze ogen misleid kunnen worden! Één ding is wel duidelijk. Ook Goochelaars en illusionisten maken slim gebruik van hoe onze ogen en hersenen werken en dus misleid kunnen worden. In een volgend blogbericht zal ik nog meer voorbeelden van illusie’s zoals hierboven laten zien.