Doorzaagtruc

Al sinds +/- 1900 zijn mensen gefascineerd door de doorzaagtruc. Tijdens deze illusie wordt er iemand (in de meeste gevallen een assistente) doormiddel van een zaag doormidden gezaagd. De allereerste versie stamt alweer uit circa 1890!

Verschillende versies van de doorzaagtruc

Sinds 1890 zijn er al weer heel wat varianten van deze prachtige illusie verschenen. De éne nog mooier dan de ander versie. Maar één ding blijft natuurlijk steeds hetzelfde. het blijft maar een illusie!

De allereerste versie van de doorzaagtruc

Bij deze versie uit 1890 werd er gebruik gemaakt van een enorme kist. Het publiek was echter erg teleurgesteld en had al snel door hoe deze truc in zijn werking ging. De kist was namelijk zo groot dat de assistente zich in één van de helften kon verbergen.

 

doorzaagttruc versie uit 1890

Nieuwe en smalle variant van de doorzaagtruc

Aangezien de versie uit 1890 geen succes was, werd er al snel een nieuwe versie ontwikkeld. Bij de nieuwe versie werd het hoofd aan één kant uit de kast geschoven. Aan het andere uiteinde van de kist werden de voeten naar buiten geschoven. Bovendien werd de kist ook een stukje smaller.

verdere ontwikkeling van de doorzaagtruc met echte voeten

Hoewel de bovenstaande variant een verbetering was, duurde het niet lang voordat het publiek in de gaten had dat er 2 assistentes werden gebruikt. Één assistente propte zich in de éne helft en de andere assistente propte zich in de 2e helft en schoof daarbij haar voeten door het uiteinde van de kist.

De smalle kist met slechts 1 assistente.

Na de teleurstelling van de doorzaagtruc uit de beginjaren werd door illusionisten al snel een nog smallere kist ontwikkeld. Bovendien werd er gebruikt gemaakt van slechts 1 assistente. En het meest opvallende aan deze variant was, dat de beide helften aan de lange zijkant voorzien waren van een deurtje.

Nadat de kast uit elkaar was getrokken werden deze deuren geopend. Het publiek kon duidelijk het bovenlichaam in de éne helft zien en de benen in de andere helft.

Je zult wel begrijpen dat deze versie een enorm succes was. Het publiek begreep er niets van.

Zij waren er immers van overtuigd dat er 2 assistentes moesten zijn. Deze versie word tot vandaag nog steeds gebruikt. En nog steeds is het publiek stom verbaast.

De doorzaagtruc doormiddel van een doorzichtige box

De ontwikkeling van de doorzaagtruc stond natuurlijk niet stil. Illusionisten over de hele wereld dachten er over na hoe zij deze illusie nog spectaculairder konden maken.

De smalle ondoorzichtige kist maakte vervolgens plaats voor een doorzichtige kist uit kunststof. Doordat de kist doorzichtig was, kon het de assistente de hele tijd nauwlettend in de gaten houden.

doorzichtige doorzaagtruc

Het publiek was super enthousiast over deze nieuwe variant. Hoe was het toch mogelijk? Het publiek ziet de assistente in de kist stappen en vervolgens dat zij gaat liggen. Haar hoofd, voeten en benen zijn de hele tijd te zien.

Ondanks dat was het toch mogelijk dat de kist vervolgens in tweeèn werd gedeelt. Tot op de dag is deze illusie nog steeds erg populair. Van deze variant zijn er uiteraard vele verbeteringen doorgevoerd zodat de illusie nog beter tot zijn recht komt.

De vertikale doorzaagtruc

Vrijwel gelijktijdig met de introductie van de doorzichtige verise kwam de vertikale variant. Deze versie werd onder illusionisten bekend onder de naam “modern art illusion”. Het bijzondere aan deze illusie dat de asisstente dus rechtop staat.

Vervolgens wordt het bovenste gedeelte met haar bovenlichaam helemaal naar links geschoven. Deze variant van de doorzaagtruc wordt ook door mijzelf regelmatig in de show gebruikt. En ik moet je vertellen. Het publiek is altijd weer opnieuw verbaast.

Het voordeel van deze illusie is trouwens ook dat er geen mes of zaag wordt gebruikt. Hierdoor is deze versie niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen.

De Vertikale variant van illusionist david copperfield

Illusionist David Copperfield kwam jaren geleden met de onderstaande variant op de vertikale doorzaagtruc. Ik wil hier niet al te veel over vertellen. Bekijk de video en je zult begrijpen waarom deze versie ook zo goed is.

https://www.youtube.com/watch?v=nS9axuonNqs

Visuele doorzaagtrucs

Er zijn ook verschillende versies van deze illusie ontwikkeld waarbij de assistente of zelfs de illusionist visueel wordt doorgezaagd. Eén van de meest bekende is toch wel de sawing illusion van david copperfield (zie onderstaande video). Het lichaam is vrijwel de gehele tijd in beeld. Kijk en laat je verbazen.

Doorzaagtruc doormiddel van een Laser!

In 2001 zette David Copperfield de wereld op zijn kop doormiddel van de Laser Illsuion. Tijdens deze illusie werd hij doormiddel van een Laser zichtbaar doormidden gesneden. Deze illusie is zo goed dat deze door andere illusionisten al snel werd gekopiëeerd.

Hoi mooi deze illusie ook is, er gelden wel beperkingen. Deze illusie komt dan ook alleen tot zijn recht op een groot podium. Bekijk de video en je zult echt verbaast worden.

Doorzaagtruc Huren?

Lijkt het jouw ontzettend tof om de doorzaagtruc op jouw evenement in te huren? Of ben je een goochelaar of illusionist en wil je deze illusie graag huren?

Laat dan gerust even van je horen. Wil je liever direct contact met mij? Bel mij dan op 06 13 69 39 69

contact opnemen

Over de schrijver
Goochelaar Paul Weiss is eigenaar van Paul Weiss Magic Events. Paul treed op door heel Nederland en Belgie voor de meest uitéénlopende opdrachtgevers. U kunt hem inhuren tijdens diverse feesten en evenementen. Paul heeft een sympathieke uitstraling met een open houding. Hij is één van de meest geliefde goochelaars onder opdrachtgevers. Voor vragen kunt u mij altijd bellen op tel: 06 - 13693969 of neemt u contact met mij op via de contactpagina.
Reactie plaatsen

Op zoek naar een goochelaar?
Bekijk onderstaand de mogelijkheden

Rondlopende Goochelaar
Magie tussen het publiek

Op zoek naar iets anders?
Bekijk de mogelijkheden