Goochelen met getallen

Goochelen met getallen is een  Superleuke manier van goochelen. Je kunt hiermee jouw familie en vrienden echt versteld laten staan. En het leukste van alles is. Je hoeft geen goochelaar te zijn! Goochelen met getallen klinkt misschien heel saai, maar is het zeker niet. In dit artikel vind je enkele voorbeelden van hele toffe trucs met goochelen met getallen.

Goochelen met getallen is één en al wiskunde

De meeste goocheltrucs op dit gebied zijn gebasseerd op wiskunde. Snap je niets van wiskunde? Geen enkel probleem natuurlijk. Je hoeft gelukkig geen wiskunde genie te zijn en/of  complexe berekeningen uit te voeren. De meest trucs gaan namelijk vrij automatisch.

Wanneer ben je jarig?

Dit bijzondere experiment is met name tijdens feestjes erg leuk om te vertonen. Je kunt hierbij raden op welke datum iemand is geboren. Klinkt leuk toch? Deze truc is echt supermakkelijk. Het enige wat je hiervoor nodig heb is bij voorkeur een rekenmachine.

Tijdens dit getallen experiment vraagt de goochelaar iemand uit het publiek om hem of haar te assisteren. De persoon wordt gevraagd om alleen de dag van de maand van zijn of haar geboortedatum in gedachten te vermenigvuldigen met 2. Dus stel de persoon is geboren op 4 juni. Dan moet hij of zij het getal 4 gebruiken.  Dus 4 x 2 = 8. Vervolgens moet de persoon bij het nieuwe getal wat is ontstaan in gedachten nog eens 5 erbij optellen. In dit voorbeeld is het nieuwe getal dus 13.

Het nieuwe tot stand gekomen getal dient vervolgens nogmaals met 50 te worden vermenigvuldigt. Het nieuwe getal is dus in dit geval 650. Bij dit nieuwe tot stand gekomen getal dient vervolgens de maand erbij te worden opgeteld.  dus 1 voor januari, 2 voor februari etc. In dit voorbeeld is dit dus “6” voor juni. Het nieuwe getal wordt dus 656.

Uiteraard mag de toeschouwer een rekenmachine hiervoor gebruiken. Belangrijk is dat uiteraard jij niet kan zien welke getallen deze persoon invoert. Helemaal aan het einde vraag je aan de persoon de uitkomst van het nieuwe getal te noemen. De mentalist denkt even na en weet vervolgen niet alleen te vertellen in welke maand de persoon is geboren maar ook op welke dag!

De uitleg

Wat je moet doen is 250 van het nieuwe getal af te trekken. In het voorbeeld is het basisgetal dus 656. Als je hier 250 van aftrekt krijg je 406.  Dan is de persoon geboren op 4 juni. de “4” van de dag en de “06” van de maand Juni.

De Voorspelling

Je toont aan iedereen een envelop. Je verteld dat zich in deze envelop een voorspelling bevindt met een getal. Je vraagt vervolgens iemand uit het publiek een getal op te schrijven van 3 cijfers. Vervolgens dient van dit getal het getal in omgekeerde volgorde te worden afgetrokken.

Dus stel de toeschouwer kiest het getal 641. Het omgekeerde van dit getal is dus 146.  Als je dit getal aftrekt van het 1e getal, wordt dat 495. Vervolgens dient de toeschouwer bij dit nieuwe getal het getal in omgekeerde volgorde op te tellen. Het omgekeerde van 495 is 594.  Als je beide getallen bij elkaar optelt krijg je 1089.  Je opent nu de envelop en je laat zien dat je dit getal perfect heb weten te voorspellen!

De uitleg

Deze truc werkt bijna 100% automatisch. Enige wat je moet doen is het volgende:

  • Zorg ervoor dat de toeschouwer geen rekenfouten maakt. Laat hem of haar een rekenmachine gebruiken
  • Is de uitkomst negatief dan moet je het getal puur als positief beschouwen. Dus stel na de 1e berekening is de uitkomst -123. dan noteer je gewoon 123.
  • Is de uitkomst na de 1e berekening “0”, laat de toeschouwer dan een nieuw getal kiezen

Verder hoef je niets te doen. De uitkomst is helemaal aan het einde namelijk bijna altijd 1089. Nu zul je denken van “he wacht eens even! bijna altijd 1089!”.  Ja inderdaad. In enkele gevallen kan het nieuwe getal namelijk ook 1099 zijn.

1099 wat dan?

De oplossing hiervoor is super simpel. Aan de éné kant van de voorspelling schrijf je 1089 en op de andere kant 1099! Afhankelijk van de uitkomst, toon je de voorspelling met het juiste getal aan het publiek. Het is wel erg belangrijk dat je de voorspelling niet schrijft op een dun stukje papier. Gebruik hiervoor een dikker stuk karton dat niet doorschijnt!

Rekenwonder op jouw feest of event

Lijkt het jouw nou ontzettend tof om mij als goochelaar aan het werk te zien waarbij ik verschillende experimenten vertoon met cijfers en getallen? Neem dan gerust contact op met mij. Ik informeer je natuurlijk graag over de mogelijkheden die ik heb te bieden.

Het Superbrein

Dit experiment vertoon ik ook regelmatig tijdens een optreden. Tijdens één van deze experimenten mag iemand uit het publiek bijvoorbeeld 5 getallen van elk 5 cijfers willekeurig tot stand brengen. Vervolgens kijk ik heel kort naar deze getallen en zal deze opslaan in mijn geheugen! Zonder verder naar deze getallen te kijken, weet ik vervolgens de totale som van deze 5 getallen feilloos te noemen. Dit bijzondere experiment zal het publiek zeker verwonderen. Ik vertoon deze act dan ook met name tijdens mijn shows als mentalist.

Rekenshow speciaal voor basisscholen

Voor basisscholen beschik ik over een speciale “rekenshow”. Deze show staat vrijwel helemaal in het teken van cijfers en getallen. Ik goochel daarbij o.a. met bankbiljetten, een doek met cijfers, supergrote dobbelstenen etc.. Deze show is geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

Interesse in goochelen met getallen op jouw event?

Lijkt het jouw nou ontzettend tof dat ik als goochelaar ook goochel met getallen? Neem dan gerust even contact met mij op.
Bellen kan natuurlijk ook op tel: 06 – 13 69 39 69

contact opnemen

Over de schrijver
Goochelaar Paul Weiss is eigenaar van Paul Weiss Magic Events. Paul treed op door heel Nederland en Belgie voor de meest uitéénlopende opdrachtgevers. U kunt hem inhuren tijdens diverse feesten en evenementen. Paul heeft een sympathieke uitstraling met een open houding. Hij is één van de meest geliefde goochelaars onder opdrachtgevers. Voor vragen kunt u mij altijd bellen op tel: 06 - 13693969 of neemt u contact met mij op via de contactpagina.
Reactie plaatsen

Op zoek naar een goochelaar?
Bekijk onderstaand de mogelijkheden

Rondlopende Goochelaar
Magie tussen het publiek

Op zoek naar iets anders?
Bekijk de mogelijkheden