Leren goochelen?

Hoe leer je goochelen. Het is één van de meest gestelde vragen.  Als je wilt leren goochelen is het misschien ook wel interessant om te weten hoe je een goochelaar kunt worden.
Leren goochelen en hoe je een goochelaar kunt worden zijn echter wel twee verschillende dingen.

Als wilt leren goochelen moet je eerst de basis kennen

Een goede basis is het halve werk. Als je dus wilt leren goochelen is het belangrijk om enkele basisvaardigheden te leren kennen. Hiermee bedoel ik niet alleen basistrucs, maar ook bepaalde basis handelingen. Doormiddel van deze handelingen kun je weer een goocheltruc vertonen.

Leer enkele basis handelingen

Ik kan mij nog een beetje herinneren van wat er zich allemaal in deze goocheldoos bevondt: het vingerhoedje dat op magische wijze van de éné naar de andere vinger sprong, het bekerspel waarbij een balletje verdwijnt uit de éné beker en weer tevoorschijn komt in de andere beker! een truc met een stuk touw. Er waren nog meer trucs, maar die kan ik mij niet zo goed meer herinneren. Nadat ik alle goocheltrucs goed uit mijn hoofd had geleerd, liet ik deze vervolgens zien aan mijn familie en kennissen. Een jaar later kocht ik samen met mijn ouders een boek over goochelen waarin je veel over de goochelkunst te weten komt. Heel veel leuke trucs werden hier beschreven. Maar je leerde ook de basis van vele trucs die tegenwoordig nog worden vertoond. Met dit boek als basis ben ik op een gegeven moment zelf goocheltrucs en illusies gaan verzinnen.

Hoe verzin je nou een goocheltruc?

Nou Het begint allemaal met een idee. Je wilt bijvoorbeeld een vaasje laten verdwijnen of een bankbiljet kapot knippen en deze weer heel toveren! Dan ga je erover nadenken hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Daarbij komt je creativiteit wel heel goed van pas. Gelukkig beschik al sinds mijn kindertijd over heel veel creativiteit. Het is niet makkelijk om op een idee te komen hoe je iets kunt laten verdwijnen, verschijnen etc.. Maar als je maar lang genoeg blijft brainstormen kom je vanzelf wel op een idee hoe je het voor elkaar kunt krijgen. Daarna ga je de truc verder uitwerken en perfectioneren. Vervolgens ga je de truc natuurlijk oefenen en nog eens oefenen totdat je deze helemaal onder de knie hebt.  Daarna laat je de truc zien aan het publiek.

één van de goocheltrucs die ik bijvoorbeeld zelf heb ontwikkeld is het laten verdwijnen van een gigantische dobbelsteen. In de plaats hiervan komt dan een hond of bijvoorbeeld een konijn tevoorschijn.  Ook voor productpresentaties is deze act ideaal. Het volledig door-ontwikkelen van deze illusie heeft trouwens wel enkele maanden geduurd voordat deze illusie eindelijk zover was dat ik deze kon vertonen.

Hoe ontwikkelde ik mij verder als goochelaar?

Eerst trad ik gratis op. Dit deed ik voornamelijk voor kinderen van mijn leeftijd en voor mijn familie. Mijn eerste betaalde optredens waren voor scholen.  Ik verzorgde in die tijd toen eigenlijk alleen maar shows voor kinderen. Later ben ik mij ook bezig gaan houden met goochelen met speelkaarten, touw etc. Ik begon toen optredens te verzorgen als tafelgoochelaar door heel Nederland. Een aantal jaren verder ben ik mij ook bezig gaan houden met podiumacts, waarbij ik ook illusies ging vertonen. Mijn allereerste illusie was “de doorzaagtruc”. In de jaren die daarna volgden ben ik mij steeds meer gaan verdiepen binnen de goochelkunst. Op een gegeven moment ben ik lid geworden van de “Nederlandse Magische Unie” waarin ik mij steeds verder ging ontwikkelen.

Wordt je dan alleen een goochelaar door het trucje te kunnen?

Nu is het natuurlijk niet zo dat je een goochelaar wordt door alleen maar een goocheltruc te bedenken en te oefenen. Er komt nog wel meer bij kijken. Als je een goochelaar wilt worden dan moet je de truc natuurlijk ook op een speciale manier presenteren. Als je alleen maar het trucje laat zien dan is het voor het publiek saai. Je moet de truc ook leuk presenteren en er een leuk verhaal omheen bouwen. Op deze wijze wordt de goocheltruc veel leuker.  Hoe beter je dit doet hoe meer je de aandacht van het publiek kan vasthouden en hoe geïnteresseerder het publiek blijft kijken. Hoe beter je dit onder de knie hebt hoe beter je wordt als goochelaar.

naam paul2

Over de schrijver
Goochelaar Paul Weiss is eigenaar van Paul Weiss Magic Events. Paul treed op door heel Nederland en Belgie voor de meest uitéénlopende opdrachtgevers. U kunt hem inhuren tijdens diverse feesten en evenementen. Paul heeft een sympathieke uitstraling met een open houding. Hij is één van de meest geliefde goochelaars onder opdrachtgevers. Voor vragen kunt u mij altijd bellen op tel: 06 - 13693969 of neemt u contact met mij op via de contactpagina.
Reactie plaatsen

Op zoek naar een goochelaar?
Bekijk onderstaand de mogelijkheden

Rondlopende Goochelaar
Magie tussen het publiek

Op zoek naar iets anders?
Bekijk de mogelijkheden