Hoe word je een goochelaar?

Vraag je jezelf wel eens af hoe je een goochelaar kunt worden? Voordat je hier een antwoord op kunt krijgen, zou je jezelf eerst moeten afvragen over welke kwaliteiten een goede goochelaar eigenlijk zou moeten beschikken! De Nederlandse Bond voor Goochelaars heeft vastgelegd wat er met een hedendaagse en moderne goochelaar precies word bedoeld.

Een goochelaar is een acteur

Een goochelaar is net als heel veel andere entertainers niets anders dan een acteur, die de rol speelt van een goochelaar. Deze goochelaar zal op amusante wijze vervolgens wonderen volbrengen die grenzen aan het onmogelijke. Deze goochelaar tart met de natuurwetten, speelt met het brein van de toeschouwer om bijvoorbeeld gedachten te raden en/of wensen in vervulling te laten gaan.

Een goochelaar moet daarnaast beschikken over een goede babbel, vingervlugheid, psychologische (mensen)kennis en om niet te vergeten professionele attributen.  Wat betreft professionele attributen, kun je dan denken aan speciaal goocheltouw (dus geen touw van de praxis), een professioneel spel kaarten en overige professionele attributen zoals een tafel, kistjes etc.

Maar hoe wordt je nu een goochelaar?

Wordt je een goochelaar door enkele goocheltrucjes te kennen? Dan kan ik je nu al vertellen dat het je op deze manier niet zal lukken om een goochelaar te worden. Als goochelaar dien je over bepaalde vaardigheden te beschikken. Als je deze niet beschikt, dan zul je je deze vaardigheden moeten aanleren. En dit aanleren kost tijd. Veel mensen en dan met name kinderen kunnen hiervoor niet het geduld opbrengen.

Een goede basis

Als je goochelaar wilt worden dien je dus eerst basisvaardigheden te kennen. Naast enkele basistrucs, moet je bijvoorbeeld weten hoe je iets kleins kan laten verschijnen en/of kan laten verdwijnen. Hoe kun je ongemerkt bepaalde objecten met elkaar te verwisselen? En hoe denken mensen? Deze basisvaardigheden staan in de goochelwereld beter bekend als o.a. de “franse val” en bijvoorbeeld de “double lift”. De franse val is een manier om iets te laten verdwijnen. De double lift kan ik helaas niet uitleggen, aangezien ik dan een goochelgeheim zal prijsgeven.

Basistrucs

Er zijn enkele basistrucs die je zeker moet kennen om sowieso de basis te leggen om uberhaupt een goochelaar te kunnen worden. Deze basistrucs zijn o.a.  het bekerspel, het doorgeknipte en herstelde touw, 3 oneven stukjes touw even lang maken en een kaart terugvinden in een spel kaarten, een munt laten verdwijnen en weer vanaf een andere plek tevoorschijn halen.

Veel oefenen en oefenen

Oefenen is heel belangrijk. Als je goed oefent is dit zeker het 1/2 werk om je vervolgens een goochelaar te kunnen noemen. De meeste goochelaars die momenteel professioneel aan het werk zijn hebben de weg afgelegd van hobby goochelaar naar amateurgoochelaar tot uiteindelijk een professionele goochelaar

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer weten?
Neem contact op met Paul